Categories
Community update

Masterclass Servitisatie 2024

Reisgids voor de digitale transformatie in de maakindustrie

In de zomer van 2023 heeft Garden of Kairos een reisgids ontwikkeld voor de digitale transformatie in de maakindustrie. In de enorme hoeveelheid van onderwerpen en buzzwords helpen wij daarmee onze leden te kiezen welke bestemmingen de moeite waard zijn en hoe ze er moeten komen, zelfs als ze nog niet precies weten waar ze naar toe willen.

De bestemmingen waaraan onze leden prioriteit geven, zijn:

 • Human Matters, Digitalisering voor het aantrekken, opleiden en behouden van talent.
 • Servitization, De digitale transitie van een producten- naar een producten & diensten-businessmodel.
 • Smart Sustainable Development, Het optimaal gebruik maken van energie, grondstoffen en afval.
 • Digital Thread, Vooruitdenken vanaf het ontwerp met Model-Based Definition, Single Source of Truth, en Digital Twins.
 • Smart Production, Automatisering, robotisering en zelforganisering.

Servitization

Als eerste reisthema voor 2024 heeft het bestuur van Garden of Kairos ‘Servitization’ geselecteerd. Een actueel thema dat terecht veel aandacht krijgt door de grote impact die het heeft op de bedrijfsvoering in de maakindustrie. In 2024 zullen we daarvoor een programma opzetten met een aantal activiteiten.

Wat is Servitisatie?

“A business absolutely devoted to service will have only one worry about profits: they will be embarrassingly large” – Henry Ford

Het lijkt een lastig begrip, ‘Servitization’, maar de uitleg is simpel. Servitization is de aanpassing van uw verdienmodel. Naast uw product levert u ook bijbehorende diensten. Of u biedt uw producten zelfs helemaal in de vorm van een dienst aan, als Product-as-a-Service.

Het verkopen van diensten levert namelijk tot wel vijf keer meer winst op dan het leveren van producten. Maar het is ook attractief voor uw klant. Door ontzorging kan de productgebruiker zich richten op de eigen kernactiviteiten. En het is goed voor de maatschappij. Inmiddels wordt breed erkend dat as-a-service modellen een katalysator zijn voor circulaire businessmodellen.

Masterclass servitisatie op 12 maart 2024

Om de op zich complexe transitie naar diensten beter te begrijpen en succesvol toe te kunnen passen, organiseren wij onze Masterclass Servitization. Het doel is om te inspireren en te informeren over de mogelijkheden van servitization. U maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van servitization, zowel vanuit de theorie als in de praktijk. U zult leren hoe u uw producten en diensten kunt combineren om zo meerwaarde te creëren voor uw klanten en uw bedrijf.

Deze masterclass is bedoeld voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van hun bedrijfsmodel en het vergroten van hun concurrentievoordeel. Deelname biedt waardevolle inzichten voor iedereen die het eigen bedrijf winstgevend wil laten groeien.

Masterclass verzorgd door ervaren servitisatie-specialisten

De Masterclass wordt verzorgd door Frank Marks. Frank heeft bij meer dan honderd bedrijven onderzoek gedaan naar – en geadviseerd over Servitization. Hij organiseert bijeenkomsten met serviceleiders van alle grotere industriële bedrijven in Nederland en wordt algemeen gezien als een autoriteit op dit gebied. Frank combineert het werk als Partner bij Praetimus met een parttime baan als docent bij Fontys Eindhoven.

Verder zal John Oude Egbrink in deze workshop gebruikerservaringen door Malvern Panalytical (Almelo) met Servitization in de bedrijfspraktijk met ons delen. Malvern Panalytical is een wereldwijde speler op het gebied van materiaal karakterisatie en levert meetinstrumenten en diensten aan klanten in onder meer de farmaceutische industrie, de academische wereld, en de marktsegmenten primaire materialen en geavanceerdere materialen. John is in het dagelijkse leven verantwoordelijk voor de wereldwijde aftersales en service activiteiten alsook voor de wereldwijde marketing.

Onderwerpen in de Masterclass

Vragen die tijdens deze masterclass aan de orde zullen komen zijn:

 • Wat is servitization, ontdaan van de hype, nou precies?
 • Welke rol spelen diensten bij maakbedrijven?
 • Welke bedrijven zijn pioniers op het gebied van servitization?
 • Hoe hebben ze dit succes behaald?
 • Hoe kan ik mij onderscheiden met een unieke diensten-propositie?
 • Wat is de relatie tussen digitalisering, diensten en duurzaamheid?
 • Welke competenties heeft mijn bedrijf nodig om dienstverlening verder te ontwikkelen?
 • Hoe initieer en implementeer ik een servitization strategie binnen mijn bedrijf?

Programma

13:00 uurOntvangst
13:30 uurOpening door Martin Arens, Garden of Kairos
13:45 uurUitleg en verkenning van Servitization door expert Frank Marks, Partner bij Praetimus
15:00 uurPauze
15:15 uurGebruikerservaringen met Servitization in de praktijk door Malvern Panalytical (Almelo)
16:00 uurExperimenteren door de deelnemers, aan de hand van een voorbeeld-case
16:30 uurQ&A
17:00 uurAfsluiting en Netwerkborrel

Locatie

De Masterclass vindt plaats in het HTSP Share Facility Center, zaal Escher, in Hengelo (naast Thales).

Wie nodigen we hiervoor uit?

Uiteraard zijn alle leden van Garden of Kairos van harte welkom. We willen u wel vragen om het aantal deelnemers per lid tot 2 te beperken in verband met de ruimte. We verwachten veel belangstelling, ook van andere bedrijven en willen ook hen de ruimte geven om deze activiteit kosteloos bij te wonen. Ook voor niet-leden is het maximum aantal deelnemers 2 per bedrijf. Als er veel belangstelling is, zullen we een selectie maken van wie kunnen deelnemen.

Kosten

Deelname is kosteloos voor leden en niet-leden.

Aanmelden voor de Masterclass

U kunt zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@gardenofkairos.com met uw naam en bedrijfsnaam.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op onze exclusieve Masterclass Servitization en kijken uit naar een inspirerende en interactieve sessie.

Vervolg op de Masterclass Servitization

Na de Masterclass blijft het onderwerp Servitization op de Garden of Kairos agenda voor 2024 staan. Hoe dat precies vorm krijgt beslissen we in overleg met de leden, hier zijn alvast enkele mogelijkheden die in samenwerking met Frank Marks tot stand zijn gekomen:

 • Clusterproject – 3 eendaagse / 6 halfdaagse workshops, waarin de theorie behandeld wordt, maar ook de Servitization case van het eigen bedrijf geconcretiseerd kan worden, en bovendien van andere deelnemende bedrijven geleerd kan worden.
 • Individueel project – Standaard aanpak met mogelijkheid van maatwerk.
 • Training Servitization

Het vervolg op de Masterclass is exclusief voor leden of tegen betaling voor niet-leden.